Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 οι μαθητές/τριες των Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νιγρίτας συνοδευόμενοι απο τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, επισκέφτηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Τερπνής όπου εκεί τους περίμενε ο υπεύθυνος αρχαιολόγος Γιάγκος Χαλαζωνίτης να τους ξεναγήσει στις ανασκαφές που γίνονται.

Οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο και ταξίδεψαν στο χρόνο. Μέσα απο τη βιωματική μάθηση και την ενεργό συμμετοχή τους, οι μαθητές/τριες αποκόμισαν σημαντική εμπειρία και γνώσεις για την αρχαία ιστορία του τόπου μας, και παράλληλα αναπτύχθηκε η φαντασία, η θετική στάση, η εκτίμηση και η ενσυναίσθηση. Αποχαιρετήσανε με τους εκπαιδευτικούς τους τον Αρχαιολογικό Χώρο με τις καλύτερες εντυπώσεις και μείνανε απολύτως ικανοποιημένοι και συγκινημένοι.

Ευχαριστούμε πολύ τις Διευθύντριες κ. Δήμητρα Μαλαμίδου (Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών) και κ. Laurianne Martinez-Sève (Γαλλική Σχολή Αθηνών) όπως φυσικά και τον αρχαιολόγο Γιάγκο Χαλαζωνίτη για την άμεση αποδοχή του αιτήματός μας να επισκεφτούμε τον Αρχαιολογικό Χώρο.

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Τερπνής καλύπτει το σύνολο του λόφου “Παλαίκαστρο”, βόρεια του Αγίου Μανδηλίου Τερπνής. Ανασκαφές στον χώρο πραγματοποιήθηκαν ήδη το 1993, από την αρχαιολόγο κ. Μαριάννα Καραμπέρη, και έφεραν στο φως μεγάλο δημόσιο κτήριο (“βασιλική”) το οποίο χρονολογείται στους αυτοκρατορικούς χρόνους και μετατράπηκε σε μεταγενέστερες περιόδους σε μεγάλη πεντάκλιτη εκκλησία. Ανακαλύφθηκαν επίσης, πιο ανατολικά, κτήρια που ερμηνεύτηκαν ως “ληνός” (πατητήρι κρασιού), με δεξαμενές και πιθάρια, καθώς και ο οχυρωματικός περίβολος της θέσης. Από το 2022, η Εφορεία Σερρών σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών πραγματοποιεί νέες συστηματικές ανασκαφές στον χώρο. Οι νέες έρευνες έχουν φέρει στο φως μία δεύτερη μεγάλη (τρίκλιτη) εκκλησία στο ανατολικό τμήμα του λόφου, καθώς και τμήμα του οικισμού των υστεροχριστιανικών χρόνων στα δυτικά, ενώ έρευνες πραματοποιούνται και στη βόρεια πλαγιά του λόφου κοντά στο οχυρωματικό τείχος.